Artikel in de Brug 2 november 2016

OUDE STRIJDMAKKERS HERENIGD

img_1376

High Tea brengt nieuwe èn oude bekenden samen

Zwijndrecht – “Ik zag aan die tafel nog een paar plekken vrij, dus daar ging ik zitten”, aldus meneer Beumer. “We raakten aan de praat. Dat we allebei in 1958 in dienst hadden gezeten onder sergeant Schaap”,  vult zijn buurman aan. Hij vervolgt: “Ik vertelde dat ik onder andere met Cas Beumer gediend had.” “En wie ben jij dan?” “Keimpe Hazewindus”, antwoordt de man.

De twee oude strijdmakkers schudden elkaar de hand. “Dat wordt een mooi verhaal voor mijn vrouw”, aldus de heer Beumer. Toeval bestaat niet?

Vaste prik in oktober

Het is één van de mooie voorbeelden van het doel van deze jaarlijkse High Tea: het samenbrengen van senioren. Voor vele ouderen is het vaste prik in hun agenda. “Soms schieten ze me aan op winkelcentrum Oudeland, zo vroeg als april.” Lydia Bijnagte vertelt. Als voorzitter van het Wijkplatofrm Heer Oudelands Ambacht is zij mede verantwoordelijk voor de jaarlijkse High Tea voor ouderen. “Natuurlijk”, is haar antwoord. Het is typerend voor hoe welkom dit jaarlijkse uitje is voor de senioren in deze jaren ’80 woonwijk. Sommigen weten dat de theemiddag sinds zes jaar georganiseerd wordt in de maand oktober. Dit is één van de weinige activiteiten voor ouderen in de wijk en dus is het niet zo gek dat ze ernaar uit kijken.

Vol is helaas vol

Bijna 300 75+’ers in de wijk hebben een persoonlijke uitnodiging ontvangen, met als resultaat de gezellige middag met zo’n 35 mensen. “We zouden wel meer ouderen willen amuseren maar we hebben maar weinig plek hier in Het Klankbord. Vol is helaas vol, dus wie het eerste komt, wie het eerste maalt. We hanteren wel een wachtlijst voor als iemand toch afzegt.” Lydia zou graag meer mensen uitnodigen maar botst tegen de beperkingen van de ruimte die beschikbaar is. “Eén keer zijn we uitgeweken naar Basisschool Develhoek, maar die heeft de ruimte zelf hard nodig. Wie weet worden we meegenomen in de nieuwbouwplannen van de school.”

Oude en nieuwe klassiekers

Ondertussen smullen de dames en heren – een high tea is heus niet een vrouwenaangelegenheid – van al het heerlijks dat staat uitgestald. Klassieke theehapjes zoals scones met clotted cream & jam en hartige sandwiches worden afgewisseld door Hollandse heerlijkheden zoals soesjes. Kaarsjes, bloemen, een rozenservies; overal is aan gedacht dankzij de vaste cateraar. “Zelf doen is geen optie”, vertelt Lydia, “daar hebben we de capaciteit niet voor.” “We hebben maar een kleine commissie”, legt huisfotograaf Georg Meijer uit. “In 2007 begonnen we met 10 man, maar dat is flink uitgedund.” het is een probleem dat veel organisaties kennen.

Nostalgie en weemoed

Maar dat mag de ouderen niet deren. Ze applaudisseren enthousiast voor de accordeonist die, samen met het decor van De Soete Suikerbol, zorgt voor een nostalgische toets. Men klapt en trommelt weemoedig mee met Oudhollandse volksliederen als “Tulpen uit Amsterdam”. Hier en daar tikt een voet op de maat van “Que Sera”. Sommigen maken een foto met de telefoon. Zoveel gezelligs moet vastgelegd en gekoesterd worden, want de volgende activiteit voor de 75+’ers is jammer genoeg pas de oranjebingo in april.

Tekst: José de Jong

Foto: Georg Meijer